Stort tryck på medelhavsresor till höstlovet

semesterKnappt har sommaren tagit slut förrän resebolagen pumpar ut reklam för resor på höstlovet cirka två månader senare. Många har redan bokat en resa och för de som vill iväg en vecka men än så länge inte bokat så gäller det att bestämma sig fort. För efterfrågan är stor. Det rapporterade Expressen i slutet av augusti.

Enligt tidningen har resebolagen tydligt märkt av det höga trycket. Fritidsresor har valt att satsa extra på resor till Medelhavet med bland annat extraflyg till Cypern, Kreta, Rhodos och Antlya. Detta med avgångsorterna Göteborg, Stockholm, Malmö, Sundsvall, Norrköping och Luleå.

Även Solresor vittnar om hög efterfrågan och säger till tidningen att de redan sålt hälften av alla sina resor. De har även satt in alla de flyg som de har tillgång till även om de inte valt samma väg som Fritidsresor med fler avgångar.

Också Ving har samma resultat. Där var 66% av alla resor bokade med två månader kvar till höstlovet.

Samtidigt finns andra vägar att gå, vilket även Expressen är tydliga med. Priset på charterresor är väldigt varierande beroende på utbud och efterfrågan. Eftersom v.44 är den mest bokade veckan över hela året så kan charterbolagen hålla extra höga priser.
Detta samtidigt som reguljära biljetterna inte är lika eftertraktade just denna vecka. Den som kan tänka sig att boka en reguljärbiljett och boka boendet själv kan i vissa fall komma undan med lägre pris.

Den som har is i magen och kan tänka sig att åka ”var som helst” kan även se på utbudet av sista-minuten-resor. Hur lång tid i förväg dessa biljetter släpps varierar något men på resesidan Flygresor.se gäller 14 dagar. Eftersom de visar resor från flera olika bolag bör man kunna dra slutsatsen att två veckor är en generell standard. Men den som väntar in en sista-minuten vet aldrig var man hamnar, när man åker eller vad det kommer att kosta.

Tips från Expressen för den som vill boka en resa på höstlovet:

  1. Det blir fullt snabbt. Flera bolag har till och med satt in extra flyg för att de redan börjar bli fullbokade.
  2. Är charter slut? Lugn, det går nästan alltid att boka en reguljär flygbiljett och boka boende via ex com.
  3. Håll nere priset genom att vara lite flexibel utifrån när ni kan åka.
  4. Undvik att åka med Ryan Air om det krävs ett byte. Orsaken är att bolaget då säljer två enskilda biljetter. Om man åker på ena och blir försenad så kommer man därmed att missa kommande plan.