5 platser i Albanien att lägga på minnet

sarandaAlbanien har tagit chartersverige med storm och numera finns det charterresor till både Saranda och Ksamil. Det är inte bara svenska charterbolag som erbjuder resor till dessa pärlor, även i Norge har Albanien blivit uppmärksammat som resmål.

Saranda

Saranda är en mysig liten hamnstad som ligger 25 minuter med båt från den grekiska ön Korfu. Hit kommer man enklast via båt från Korfu. Det går minst lika bra att göra resan till Saranda på egen hand med flyg och hotellbokning var för sig.

När det gäller aktiviteter och sevärdheter så är Butrint, Ksamil, Syri i Kalter, Gjirokaster och hamnpromenaden några av de vanligaste. Det finns egentligen inte jättemycket att göra i Saranda, men det är en bra utgångspunkt där det finns gott om billiga och bra hotell. Du kan läsa mer om Saranda på www.swedishnomad.com.

Ksamil

Desto finare är det i Ksamil, eller Ksamili som staden heter på albanska. Här väntar paradisstränder med kritvit sand och turkosblått kristallklart vatten. Även om fler och fler turister hittar hit, så är det fortfarande en dold pärla och det finns gott om avskilda platser.

Hit tar man sig enklast med buss från Saranda, som avgår en gång i halvtimmen eller en gång i timmen beroende på tid och dag.

Gjirokaster

För dig som gillar gamla fort och byggnader så är Gjirokaster en härlig liten stad i Albanien. Staden ligger cirka 2 timmar från Saranda med bil. Väl framme väntar gamla stenhus i klassisk albansk arkitektur, vilket även bidragit till att staden finns med på UNESCOS lista med världsarv.

Syri i Kalter

Få platser i världen har så klart vatten som Syri i Kalter, även känt som ”the blue eye”. Detta är en djup sjö som ligger i ett naturskönt område cirka 40 minuter från Saranda. Ett måste att besöka när man åker till Albanien!

Höjdpunkten är den plats i sjön där vattnet är helt turkost med en mörk prick i vattnet, som uppstår av bubblorna i vattnet. Det är denna plats som är känd som ”the blue eye”.

Skhoder

Gillar du vandring och natursköna områden är Shkoder eller Shkodra ett resmål att lägga på minnet. Här finns en sjö med omkringliggande berg som bjuder på vackra vyer och härliga små byar.

Hit åker man enklast via bil, antingen från Tirana eller Montenegro, som ligger närmst. När man är i Shkoder kan man även passa på att åka till Kotor, som ligger i Montenegro.