Bila till Italien?

De flesta som vill semestra i Italien väljer att flyga hit. Det kostar inte mycket mer än någon tusenlapp att köpa en flygbiljett tur och retur till Rom eller någon av de andra större städerna. Men att bila hit är även ett alternativ. Inte minst för de som önskar få ta del av andra delar av Europa på samma gång. Bilsemester.net listar bland annat Italien som ett trevligt land att åka runt med bil – men det finns saker man bör tänka på.

Överlag är tempot högt i Italien oavsett om man kör i storstad eller på landsbygden. De som inte trivs med pulsen som finns i trafiken i Stockholm bör inte heller köra ner till Italien. Var lite extra vaksam och räkna inte med att medtrafikanterna alltid agerar som du förväntar dig. Kom även ihåg att ha med dig din bilförsäkring, vilken gäller i Italien.

Motorvägarna är fint underhållna och därmed i hög standard. Högsta tillåtna hastighet är 130 km/h. Däremot får lastbilar max åka 80km/h och det sker en ”automatisk” sänkning av hastigheten vid dåligt väder. Är det exempelvis regn så får man istället ställa in sig på 110 km/h. Oftast är det dubbelfiligt eller med tre filer så några längre köer brukar sällan uppstå.

Var beredd på en hel del vägtullar. Är det en grön skylt betyder det att vägen har tull medan en blå skylt betyder att vägen är avgiftsfri.  Planera gärna den större delen av bilandet på någon av de två största motorvägarna vilket är A1 och A14.

Att ta sig hit

Självklart finns det mängder av vägar att ta till Rom (alla vägar bär ju hit…) men vill man hitta en enkel väg kan A22 rekommenderas. Vägen har sin start vid Brennerpasset där Italien och Österrike möts. En bred och fin väg som sedan sträcker sig in i Italien.

Ett andra alternativ är att ta A23 som börjar på gränsen mellan Italien och Österrike. Kommer man från Frankrike är det motorväg A10 som gäller.