Boka bil – Några tips på vägen

bilAtt hitta en biluthyrare i länderna kring medelhavet är absolut inte svårt. På de stora semesterorterna är det knappt mer än några stenkast mellan uthyrarna. Men tänk dig för och välj inte första bästa. En bra tumregel är att hålla sig till stora etablerade företag som finns runt om i hela Europa. Då har de en standardiserad hög kvalité. Exempel på stora företag inom denna bransch är Avis, Budget, Sixt och Hertz (Läs mer om dessa biluthyrningsfirmor)

Att tänka på vid hyrning av bil utomlands

  • Jämför och boka i förväg

Att diskutera pris och avtal på spanska eller franska är inte helt lätt. Gå via någon stor förmedlingssida här i Sverige och boka din bil. Allt sker på svenska och du har svensk support om något skulle behöva ändras. En annan fördel med att boka i förväg är att man lättare kan få precis den bil man har behov av. Därmed kan man hålla nere priset eftersom risken är annars att man måste hyra en större bil och därmed betala mer.

  • Ålder

Hur gammal man måste vara för att få hyra bil i olika länder varierar. Är man under 21 år kan de vara mycket svårt att hitta ett företag som är villig att hyra ut. Men det finns även i vissa fall en gräns uppåt. Det finns länder där uthyrarna vägrar hyra ut till personer som är över ex. 70 år.  Kom även ihåg att förare under 25 ofta kan få betala extra hög hyra och högre självrisk. Om någon äldre än 25 år kan hyra är det därmed en fördel.

  • Ha koll på förarna

Ibland ingår det i avtalet att det enbart är den som hyr bilen som får köra den. Kan vara bra att ha kontroll på ur ett försäkringsperspektiv.

  • Beräkna hur mycket du kommer att köra

Vill du ha en lägre hyra och en högre milskostnad eller högre hyra men då att fler antal mil ingår? Vad som är billigast beror helt på hur mycket ni kommer att köra.

  • Välj alltid försäkring

Det är billigare att hyra utan självriskreducerande försäkring. Men de är också det enda som är bra med detta. Välj alltid detta tillägg eftersom kostnaden kan bli riktigt hög i annat fall.

  • Syna alltid bilen

Precis som i Sverige är det viktigt att syna bilen noggrant innan man hyr den. Finns det något som är trasigt eller liknande bör detta rapporteras direkt så att man inte själv blir ersättningsskyldig.