Första hjälpen för semesterfarare med bil

första hjälpenAtt resa med bil är ett härligt resesätt som bjuder på många härliga vyer, spontanrutter och sevärdheter. Att ta bilen från Sverige ner till södra Europa kräver dock en del förberedelser.

”Hur ser trafikreglerna ut i länderna som passeras?” är bara en av frågorna man bör tänka på innan man ger sig av. Förutom det finns det vissa saker som alla, som gör den här resan, borde ha med sig i bilen.

Varningstriangel

I vissa länder är det lag till och med lag på att ha en varningstriangel i bilen. Om bilen brakar ihop på motorvägen är det just en varningstriangel som främst gör dig synlig för bilar som kommer bakom i en rusande fart.

En varningstriangel tar inte mycket plats i bakluckan och är dessutom ganska billigt att köpa. Förutom det kräver också vissa länder att man har en sådan, varför det är en nödvändig och förhållandevis billig investering som bör göras.

Extra däck

Det kan hända alla – och har hänt många. Plötsligt smäller det och du inser att ett däck har gått sönder. I sådana lägen är ett extradäck i bilen ovärderligt. Med ett extra däck slipper du dyra bärgningskostnader (som dock ofta täcks av försäkringen) och långa bärgningstider.

Har du dessutom oturen att drabbas av en punka i Italien på en söndag (då alla verkstäder har stängt), kan du få vänta en natt innan du åter kan ge dig ut på vägarna. Kanske är det självklart – men se till att du har rätt typ av reservdäck med.

Ser man till exempel på utbudet hos Dackonline och deras vinterdäck så blir man varse om att det finns olika typer. Tänk alltså alltid på att dubbelkolla däcktypen.

En fysisk kartbok

Teknik är utmärkt när det fungerar – men om GPS:en brakar ihop kan det bli jobbigt. Väldigt jobbigt. En fysisk kartbok bör alltså alltid tas med, även om man har en bra GPS. Visst kan man köra på mobilen också – men utomlands tenderar surfkostnaderna att rusa iväg i en mycket hög fart.