”Måsten” på Kreta

 När man åker till resmål som Kreta gör man det ofta chartrat – vilket ibland kan leda till att man missar mycket och istället fastnar vid hotellet och den goda maten, stranden och kanske den sköna poolen. Om man inte reser chartrat och istället vill ta sig dit själv, är det extra viktigt att hyra en bil då ingen chartrad buss väntar vid flygplatsen.

Ett bra sätt att hitta en ordentlig hyrbil kan till exempel vara att googla Hyrbil Kreta. Där kan man botanisera bland sökresultaten och verkligen forska kring utbudet. En bra hyrbil gör det mycket lättare att ta sig runt i landet och dess olika sevärdheter. Ett annat tips är att gå in på Hyrbilguiden.se/grekland/kreta/ och spana in olika alternativ.

Det här resmålet bjuder på många roliga aktiviteter – och här följer två av de bästa.

Knossospalatset

Kretas förmodligen bästa historiska attraktion är Knossospalatset. För länge sedan fanns här en speciell folkgrupp och civilisation som utvecklade ett språk och en kultur som var helt olik de andra i området. Knossospalatset var den här folkgruppens både religiösa och politiska centrum.

Palatset är omgivet av flera mystiska gåtor – till exempel saknar palatset helt försvarsmurar, något som förbryllar forskarna. En annan gåta är ett antal hieroglyfliknande skrifter som ingen ens vet vilket språk de är skrivna på. Palatset idag består av intressanta ruiner och byggnader som lämnar det allra flesta fascinerade.

Tips: Missa inte den omtalade freskmålningen med tjurakrobaterna i palatset. Bilden föreställer en slags tävling som tros ha religiös anknytning. Både män och kvinnor deltog i de här tävlingarna.

Gamla stan i Chania

Den här staden har genom historien kallats för österns Venedig. I staden finns en vacker hamnbassäng som omringas av hus med en anrik och fascinerande arkitektur. Enligt väldigt många greker idag, är den här staden den allra vackraste i landet. Staden blir till och med ofta utsett till det främsta resmålet i Grekland i olika typer av omröstningar.

Chanias gamla stad, som tros ha varit en plats där tidigare nämnda folkgruppen Minoerna höll till, är mycket fascinerande med sin starka historiska närvaro. Något man inte bör missa när man är här är den venetianska hamnen och Firkas fästning. Firkas fästning var platsen där många grekiska rebeller fängslades under den turkiska ockupationen. I fästningen idag finns ett marinmuseum som också kan vara värt ett besök.

Tips: Ett kul sätt att utforska Kreta på är att åka runt med bil. Ytterligare en plats att kolla in utbudet på är här.