Packa inför flygresan – Inte bara packningen

Det är inte bara vad man har med sig i sin väska som är viktigt på resan. Även vilken slags väska man väljer. Detta främst när det kommer till resor med flyg. Några saker att tänka på är:

  • Kabinväskan – Måtten o vikten

Det man framförallt ska tänka på gällande kabinväskan är måtten och vikten. Alla flygbolag har en maxgräns för hur mycket handbagage får växa. Det brukar då röra sig om 6-8kg. Men det finns även regler för hur stor väskan får vara för att den ska få vara i kabinen.

Detta vet tillverkarna av kabinväskor om så de tillverkar utifrån mått som gör att väskan ska kunna tas med på så många flygbolag som möjligt. Men det kan ändå vara genomtänkt att kontrollera upp dessa mått i förväg.

  • Resväskan tyngd

Kontrollera alltid vilka regler som flygbolaget har för incheckat bagage. Tänk även på att en längre resa ibland innefattar flyg med olika bolag som i sin tur kan ha olika regler. Ta därför för vana att kontrollera reglerna i förväg.

Ett exempel kan tas från SAS och deras regler gällande bagagehantering. Hur mycket väskan får väga beror där på vilken slags biljett som man har. Som lägst är det 23kg medan de som sitter i SAS Business får ta med hela 32kg.  Många gånger går det även att ta med extra bagage men då kostar det också extra.

En rekommendation är att välja en hård modell. Detta med tanke på att hanteringen av väskor knappast kan anses vara ”varsamt”. Väskorna stuvas hårt i bagaget på flyget och faller i vissa fall av bandet som de ska stå på. En hård väska skyddar då betydligt bättre.

  • Märkning

Märk alltid upp både handbagage och resväskan tydligt. Bagagetaggar kan ofta fås på flygplatsen om väskorna inte är märkta i förväg.

/

Handbagage mått- och viktguide av Expedia