Peking/Beijing

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SHOPPING OCH KULTUR

Peking erbjuder fantastiska sevärdheter som Den förbjudna staden, Himmelska fridens torg med Maos Mausoleum, Sommarpalatset. Peking är dessutom ett riktigt shoppingparadis. Här kan du fynda allt från naturmediciner till dunjackor, från silke till elektronik. Allt till priser långt under våra svenska.
Myten säger att Kinesiska muren är det enda byggnadsverk på jorden som kan ses från månen. Oberoende om det är sant eller inte är det ett av världens mest spektakulära byggnadsverk. Muren är 6 350 km lång och även om den ligger tre timmar med buss nordost om Beijing är den väl värd ett besök. Den byggdes från början för att skydda mot angrepp från mongolerna i norr, nu är den en av Kinas och väldens mest berömda sevärdheter. Beijing är fyllt av byggnader och platser man som besökare gärna vill hinna med att se under sin vistelse i staden. En av Beijings mest berömda platser är Himmelska fridens torg med Den förbjudna staden. Här finns storslagna palats, paviljonger och trädgårdar. Palatset har 9 999 rum och var hem åt kejsarna i mer än 500år. Området var förbjuden mark för vanligt folk fram till kejsardömets fall år 1911, därav namnet Den förbjudna staden. Vid himmelska fridens torg finns även Maos Mausoleum där den forne ledaren finns till allmän beskådan i en vit kristallkista. En annan sevärdhet man inte får missa är Sommarpalatset, 12km utanför Beijing, ett palats med storslagna grönskande parker och vackra dammar kantrade av tårpilar.

EN KULINARISK UPPLEVELSE UTÖVER DET VANLIGA

Kinamaten i Kina smakar inte alls så som vi är vana vid hemifrån så man kan under sin resa förvänta sig en matupplevelse som saknar motstycke. Här finns såklart snabbmatskedjor och restauranger överallt men de är ändå få jämfört med alla de enkla gatuköken som serverar kinesisk husmanskost så som dumplings, ångkokta degknyten fyllda med kött eller grönsaker. Man bör även prova den klassiska Pekingankan.

Mat och dryck

I Peking finns en mängd alternativ för den som är hungrig. Allt från små gatuserveringar till lyxiga restauranger. De senare är betydligt dyrare, men det är ändå väldigt billigt i våra ögon. Vanliga rätter i Peking innehåller mycket biff, kyckling, fläsk, ris och nudlar. På nästan alla restauranger kan du dessutom få den mycket populära rätten dumplings. Det är små degknyten som är fyllda med kött, skaldjur eller grönsaker. En middag för två inklusive dryck kostar oftast mellan 100-150 kronor. Som dryck brukar de flesta som besöker Peking föredra ölet, men prova gärna det inhemska vinet. Annars är den vanligaste drycken självklart te.

SHOPPINGPARADIS MED STORT UTBUD OCH BILLIGA PRISER

Beijing erbjuder riktigt bra och billig shopping. Du kan köpa allt från fantastiska sidentyger, porslin och märkeskopior till cd-skivor och billig elektronik. Här finns stora marknader både inom- och utomhus men även stora klassiska varuhus. Nästan hur länge man än stannar under sitt besök i Beijing känns det för kort. Här finns så mycket att se, besöka och provsmaka! Därför är det tur att Airtours har resor till Beijing året om så att man så fort tillfälle ges kan resa tillbaka och fortsätta att utforska denna spännande stad.

VÅRA RESOR

Du reser på egen hand. I Beijing kan vi erbjuda flertal hotell, du kan välja mellan allt från enklare budget- till läckra förstaklasshotell. Vi flyger hit med alla de stora reguljära bolagen vilket innebär att du kan flyga hit dagligen och själv välja din reslängd. Vare sig det är en långweekend, en vecka eller mer som du är ute efter.

SHOPPINGTIPS

I Beijing finner du fyra olika shoppingdistrikt. Wangfujing där du finner många småbutiker, i Dongdang finner du märkeskläder, Qianmen erbjuder prisvärda skoäffärer och Xidan som har ett antal varuhus att locka med. Är du ute efter elektronik kanske ett besök till Zhonghais elektronikmarknad är av intresse – där och i affärerna runt om kring finner du det mesta av datorer, kameror etc.

SEVÄRDHETER

Den förbjudna staden. Storslagna palats, paviljonger och trädgårdar. Tjugotalet kejsare regerade härifrån under de två sista dynastierna Ming och Qing. Perioden kom att kallas för Mittens rike och varade i drygt 500 år, fram till 1911.

Kejsarstaden. Under kejsardömets tid var ingen vanlig människa tillåten att sätta sin fot innanför områdets murar, förutom de tiotusentals tjänstefolk som arbetade på området.