Aten – Mycket mer än turiststråk och Akropolis

atenAten är mycket mer än turiststråk och Akropolis. Aten är också en myllrande stor – men ändå liten. Vi åker hit för pulsen, människorna, maten, stämningen och dofterna. Känslan av det gamla grekiska, avslappande livet möter de senaste internationella trenderna. Här erbjuds både sol och stad på samma resa.
Trots att det kan vara smog i luften i Aten under varma sommardagar, är detta långt ifrån vanligt. Istället slås man av den klarblå himlen, de färgstarka blommorna och den torra värmen. Aten bjuder också på nöjeslystna människor, eleganta butiker, ett sprudlande gatuliv och små caféer med bord och stolar på gatan. De flesta greker, särskilt yngre, talar bra engelska och är generellt mycket hjälpsamma.

Shopping

Atenarna själva gör sina inköp av dagligvaror och kläder i området mellan torgen Syntagma, Omonoia och Monastiraki. Stora varuhus med konfektion och juvelerare i världsklass hittar du framförallt längs gatorna Stadiou och Panepistimiou. Ett av de största är Minion, som utöver kläder, presentartiklar och hushållsartiklar också har musikavdelning, bokhandel och en restaurang. Andra stormarknadskedjer i centrum är Continent, Prisunic och Vassilopoulos. Centralmarknaden nära Omonoiaplatsen är populär.

Loppmarknaden Monastiraki, längs Adrianou i Plakaområdet, är en upplevelse. Varje söndagmorgon, när de fasta butikerna har stängt, dukar handlarna upp sina varor längs denna och angränsande gator. Här kan du ”fynda” bland kläder, smycken, böcker, antikviteter, möbler och varor från arméns överskottslager. I Plaka och området kring Monastiraki finns också ett myller av småbutiker, som säljer allt från kryddor och frukt till kalendelabrar, stearinljus och ikoner.

ELEGANTA KOLONÁKI OCH TRENDIGA PSIRI

Aten är verkligen värt att utforskas – och då menar vi inte bara Plaka nedanför Akropolis. Plaka är Atens gamla stad, fullt av turistaffärer och smyckesbutiker samt mer eller mindre autentiska grekiska tavernor och ouzerier med bouzoukimusik. I Psiri finns dagtid fisk- och köttmarknaden men på kvällen förvandlas stadsdelen till det trendigaste Aten har att erbjuda. Man skulle kunna kalla Psiri för Atens Soho. Här finns både grekiska och internationella klubbar, barer, caféer och gott om restauranger. Fredagar och lördagar är det bra drag här! I Kolonákis finns ett spännande utbud av butiker, exklusiva klädaffärer och restauranger. Ta en paus från shoppingen. Sätt dig på ett av caféerna runt det eleganta Kolonákitorget och njut av en islatte i skuggan av ett apelsinträd.

Mat och dryck

Ingenstans produceras så många sorters oliver som i Grekland och det är en självklarhet att olivolja är en ingrediens i varje rätt. Ost, honung och yoghurt är också mycket vanligt i det grekiska köket. Kryddningen är ofta mild så att råvarorna kommer till sin rätt.

Den vanliga grekiska restaurangen, estiatorion, är kanske inte så ombonad och mysig, servicen kanske inte heller så perfekt, men man lägger desto större möda på tillagningen av maten. I Aten finns restauranger i alla prislägen. Till de billigare hör mageirio, som ofta har ett ganska litet urval av både mat och dryck. På en traditionell restaurang eller taverna består matsedeln ofta av ett dussin smårätter, mezedes, kanske sex till åtta huvudrätter, en handfull grönsaksrätter och några desserter. Till detta grekiska och gärna lokala viner.

Några typiska grekiska rätter:

Choriatiki salata, den välkända grekiska salladen som består av gurka, tomater, lök, kapris, örtkryddor och fetaost.
Souvlakia med tzatziki, grillat örtkryddat fläskkött med citronklyftor och den krämiga blandningen av gurka, vitlök, mynta och yoghurt. Souvlaki görs också ofta på lammkött och kan serveras med pilaffris.
Mousaka, en ugnsrätt som består av stekt potatis, aubergine, köttfärs och bechamelsås i flera lager, toppad med riven ost.
Keftedes, välkryddade små köttfärsbiffar med kummin och koriander, stekta i olivolja och serverade med saffransris.
Skaldjur, som hummer, krabba och räkor, serveras ofta stekta eller kolgrillade med lite färska kryddor, olivolja, salt och citron.

Vin är den självklara bordsdrycken sedan urminnes tider. De röda vinerna kan vara överraskande söta, men de finns också bra rödvin av mera västerländsk typ. Utöver de vanliga vita vinerna, torra eller halvtorra, finns också den för Grekland så typiska retsinan som är smaksatt med kåda.

Kaffe i traditionell grekisk tappning kokas på mycket finmalda bönor och serveras ur mässingskanna.

TA TUNNELBANAN TILL RIVIERAN

Det är enkelt och billigt att ta sig runt på egen hand, man tar sig lätt mellan de olika stadsdelarna och sevärdheterna. Prova den nya tunnelbanan. Syntagma-stationen är ett måste. Det är både en hypermodern tunnelbanestation och ett vackert museum i flera våningar. Svalt, rent, tyst och ingen reklam någonstans. Med metron når du havet och stränderna vid Atens Riviera. Den nya tunnelbanan går raka spåret till Pireus. Under din City Weekend i Aten är du bara 20 minuter från några av Medelhavets bästa stränder!

Så tar du dig hit

Med flyg:Athens International Airport ligger ca 33 km sydost om stan. Till Aten kommer du enklast med flygbussarna, ”Airport Express”. Avresa var 30:e minut, vissa tider var 15:e minut. Buss E 95 tar dig in till Syntagma, kostar ca € 2,90/pers. Skall du till Pireus hamn tar du enklast E96, ca € 2,90/pers/. Biljett kan köpas på bussen, bussbiljettkontoren och i metron. Du kan också åka tunnelbana till Syntagma Square, ca € 8/pers.