Vill du ha ett eget hus på Sardinien? Nu har du chansen

Många är det som varje år, kanske till och med flera gånger om året, åker till sin favoritdestination i Medelhavet.

För dig som tycker om Italien och Sardinien finns en bra chans att förvärva en fastighet och kunna förlänga vistelserna. Bergsbyn Ollolai, mitt på Sardinien, rear ut övergivna hus för 10 kronor styck. En mycket blygsam summa alltså – men det finns en hake.

 Ollolai ligger, rent geografiskt, mycket nära Sardiniens mitt. Visserligen är det en bit att åka om man vill till havet, men ungefär en timme härifrån finns fina havsgrottor att utforska. Dessutom är klipplandskapet hänförande. Samhället är relativt litet (1 289 invånare) och när de yngre invånarna flyttar till större städer, lämnas en hel del hus tomma.

Kommunen vill vända den sjunkande trenden

Det finns flera städer som har prövat den här metoden, att rea ut hus till riktigt låga priser för att motverka utflyttningen. Det är inte alla som lyckas, men för Ollolai går det redan bra. Det finns redan rapporter om köpare som rest till staden för att börja rusta upp sina nyköpta hus. Det är dock just upprustningen som är haken.

Kräver renovering

Husen som säljs är övergivna och kräver rejäl upprustning. Någonstans kring 250 000 – 300 000 kronor uppskattas kostnaderna för renoveringarna att hamna på. Vidare förbinder man sig att renovera inom en treårsperiod, och att inte sälja huset vidare inom en femårsperiod.

Att renovera ett övergivet stenhus som legat i ruiner under många år tar ett litet tag. Ska du göra det själv är ett tips att hitta ett billigt boende i närheten. Det finns även ett flertal sidor som ger dig rabattkod på hotell vilket skapar något billigare boende.

Ollolai – Vet mer

  • 1 289 invånare.
  • Har en speciell dialekt. Dialektkurser anordnas i staden för nykomlingar.
  • Ligger 970 meter över havet.
  • Ligger i provinsen Nuoro.