Tre sätt att spara pengar på maten

Mat är oftast den största utgiften i ett hushåll men det är också den utgift som är allra lättast att dra ner på utan att för den delen behöva äta nudlar eller annan billig mat. Det finns många smarta sätt att dra ner på utgifterna och här följer några. Funkar lika bra på resan som hemma.

Ät snart

För några år sedan fördes en diskussion om all mat som handlarna slänger och att det finns de som dumstrar uppmärksammades. Att dumstra innebär att leta mat i handlarnas containrar. Mat som är helt okej att äta men där datumet gått ut, är på väg att gå ut eller grönsaker som börjat bli hängiga.

Men man behöver inte dumstra för att hitta billig mat eftersom de flesta livmedelsaffärer numera väljer att sätta ner priset på varor som är på väg att gå ut. Oftast är de nedsatta 30 – 50% och det gäller allt från kött, fisk, ost till torrvaror. Är man lite flexibel kan det här vara ett utmärkt sätt att spara pengar på. Det kräver förstås att man lagar till maten direkt eller stoppar den i frysen. Varför inte ha en matlagningskväll och fylla matlådorna.

Gör matlådor

Oftast är det billigare att köpa storpack av kött och liknande. På köttfärs kan det till exempel skilja på 5 kronor kilot. Det kanske inte låter mycket men i längden gör det stor skillnad. Genom att köpa storpack kan man sedan ta sig en kväll eller varför inte en helg för storkok och fylla matlådorna. När man sedan lägger matlådorna i frysen är det bra om en portion får stå i kylskåpet till dagen efter. Den kan med fördel snabbt värmas och fyllas på i till exempel en mattermos. Stanley Food Jar är den mattermos som enligt test fått bäst resultat gällande värme vilket är en fördel för den som inte har tillgång till micro eller liknande.

Bli medlem

De flesta butiker erbjuder idag kundkort eller medlemskap som ger bonus eller tillgång till extrapris på utvalda varor varje vecka. En del ger båda delarna och oftast behöver man inte ens ha med sig något kort, det kan räcka med personnumret eller körkortet. Genom att vara uppmärksam i affären på skyltar med erbjudanden eller läsa reklamen kan man göra riktigt bra klipp.