Tips när du ska växla pengar

En resa till medelhavet innebär att du kommer behöva växla pengar. Om du inte gör det över disk i Sverige eller vid resmålet, kommer pengar att växlas när du tar ut pengar ur en bankomat. Att ta ut pengar ur bankomat är faktiskt ofta billigare än att växla kontanter över disk. Det, och fler tips, delar vi med oss av här för att du ska få en sådan bra resa till Medelhavet som möjligt.

Vad är egentligen en bra deal?

Att först och främst ha koll på vad du ungefär bör betala är A och O. Utan att känna till vad valutan ligger på vet du faktiskt inte om du gör en bra deal eller inte. Generellt sett har du inte mycket oroa dig för om du växlar hos trovärdiga aktörer i Sverige, men om du besöker ett mindre växlingskontor vid resmålet bör du ha koll på vad valutan ungefär ligger på.

De flesta populära länderna att besöka vid Medelhavet är med i EU och valutasamarbetet. Således är det ett bra sätt att lära sig mer om vad man bör betala genom att kolla aktuell valutakurs för euro. Det syns tydligt att kursen har varit både uppe och nere, men genom dylika diagram ser man åtminstone ungefär vad man bör räkna med att betala.

Ta ut pengar ur bankomat

Att ta ut pengar i bankomat kan vara något underskattat. Det blir nämligen ganska mycket billigare än att växla kontanter över disk hemma i Sverige. Hur mycket billigare det blir beror på vilket kort du har. Vissa kort har inget valutaväxlingspåslag, vilket gör det betydligt billigare än att gå till ett växlingskontor.

Samtidigt kan det anses vara säkrare att växla över disk i Sverige. Ska man till ett land eller en stad där frekventa skimming-bedrägerier sker, kan det kännas bra att åtminstone ha liten kassa i kontanter redan när man kommer fram.