Kan Amoma konkurrenssätta Hotels och Bookings?

I Sverige är det två-tre bokningssidor på internet som ”äger” marknaden. De allra flesta hotell och vandrarhem är anslutna och konsumenterna går hellre via dessa jämförelsesidor än via hotellets egen sida för att boka ett rum. En del hotell har inte ens egen bokning utan hänvisar till dessa bokningssidor. Nu växer däremot konkurrensen – Kan Amoma ta marknadsandelar?

Vilken webbsida går du till när du vill boka hotell? Till stor sannolikhet är det Hotels.com eller Bookings.com. De är de två största sidorna i Sverige vilka de allra flesta går via. Men det finns uppstickare i både Momondo och Amoma. För att de ska kunna ta över marknadsandelar krävs däremot att de kan erbjuda något unikt. Kan Amoma det?

Amoma vs Hotels.com

Rabattkoder – Det brukar gå att hitta rabattkoder som ger 5% och ibland 10 % på bokningen hos Hotels.com. Det kan ställas mot rabattkoder hos Amoma som ger ”10 – 25 %” (Enligt en svensk rabattkodsida). Här vinner alltså Amoma kampen även om det inte primärt är rabatten som är viktigast utan slutpriset.

Antal hotell: Amoma anger på hemsidan att de har samarbete med ”över 300 000 hotell i 170 länder”. Det låter mäktigt men ska ställas mot Hotels som skriver att de har ”hundratusentals hotell över fler än 200 länder”

Eftersom Hotels.com inte anger ett tydligt antal kan det vara svårt att ställa dem mot varandra på ett rättvist sätt. Men på denna punkt bör de få liknande betyg – men kanske något bättre hos Hotels.

Kundtjänst. Amoma skriver att kundtjänst ”alltid finns vid din sida” vilket bör kunna tolkas som att de har öppet dygnet runt. Detta medan Hotels är tydligare på den punkten och skriver just att de har ”öppet 24/7”.

Bokning och bokningshantering

Här är det inte stor skillnad mellan de bägge tjänsterna. Detta i likhet med Bookings, Momondo och flera av de andra. Det går helt enkelt inte att göra det enklare än enkelt. Sök upp ett passande hotell, välj när du vill bo där och boka. Allt inom några minuter.

Även när det kommer till sökfunktionen så att rätt hotell hittas så är det relativt lika. Man kan söka efter stad, område, land eller till och med efter hotell som nära en viss turistattraktion.

Bonusnätter

Hos Hotels går det att få en bonusnatt per 10 nätter bokade. Något om bonusnätter hos Amomo går inte att hitta bland de fördelar som de själva lyfter upp om sin tjänst. Om de inte själva nämner det så bör denna tjänst inte heller finnas. Är det då billigare priser hos Amomo? Det får nästa test visa