Libanon

Välkommen till Libanon! Då har du absolut valt rätt land!

Låt oss bara ge dig ett gott råd: Använd dina semesterdagar väl (och nätterna för den delen också…) om du ska hinna med allt! För det är inte säkert att timmarna räcker till…

Libanon är nämligen ett fulländat koncentrat för den som gillar att sola och bada, äta gott och shoppa, besöka historiska platser, kyrkor och monument. På landets relativt lilla yta finner man ruiner från den romerska tiden, exklusiva skidorter och orientalisk arkitektur.
Ytterst spännande! Men vad ska man börja med?


Libanon och Beirut blir mer och mer uppskattat världen över och är en av de hippaste nattlivs destinationer. Ett måste är att uppleva Beiruts nattliv och upptäcka några oförglömliga platser som kommer att sitta kvar i huvudet som ett minne av livet. Efter solnedgången är det ”Monot street” och Downtown Beirut som gäller. ”Monot street” är beläget i hjärtat av de kändaste distrikten i Beirut Ashrafieh, som är mycket känt för sina gamla hus och färgglada gator. Downtown Beirut är återuppbyggt i en typisk libanesisk stil.

Där har det skapats en enorm gågata med affärer och med svaga lampor. Det mest fascinerande är att allt som skapats, inredningen, byggnaderna, musiken osv. är anpassad till att bli den mest konstnärliga utställningen.

Allt har skapats till en underbar atmosfär i minsta detalj. Den libanesiska huvudstan Beirut har en livlig press som publicerar på arabiska engelska och franska. De fem universiteten bidrar till att hålla det intellektuella livet blomstrande. Det kulturella livet i Beirut är sprudlande och inkluderar teater, film, musik och bidrar till känslan av en stad i rörelse. Man kommer att stöta på ett stort problem vid detta besök. Det är en djungel av restauranger caféer och den ena ser mysigare ut en den andra. Vad sägs om att prova på ett nytt ställe varje kväll?
Du kan även läsa mer i vår Katalog, klicka här.

Fakta om Libanon

Libanon har så mycket att erbjuda: Tusenårig kultur, shopping, kulinariska höjdpunkter, musikupplevelser, sol, bad och skidåkning.

Rent geografiskt upptar Libanon 22 mil av östra Medelhavets kust mellan Syrien och Israel.

Världsdel: Asien

Libanon: betyder vit på arameiska och mjölk på arabiska. Namnet syftar på de snöklädda bergen i inlandet.

Huvudstad: Beirut

Invånarantal: cirka 4 miljoner

Statsskick: republik

Yta: 10 452 km2, något mindre än Skåne

Språk: Arabiska. Många talar också franska och engelska.

Valuta: Libanesiska lira, för aktuell kurs se www.forex.se

Priskoll: Enligt den globala barometern Big Mac Index 2007 kostar en hamburgare i Libanon 2:85 US-dollar (4:17 USD i Sverige). Enligt Aftonbladet är skillnaden Libanon 80 kronor – Sverige 100 kronor.

Tidsskillnad: +1 timme

Visum: Ja. Kostar cirka 135 kronor vid ankomst på flygplatsen under förutsättning att det inte finns israeliska stämplar i passet. I vissa fall måste visum utfärdas i Sverige på Libanons ambassad. Ett sådant visum kostar 420 kronor (se mer information på sidan X)

Klimat: Landet är så gott som regnfritt från maj till oktober månad. Turister kan räkna med 300 soliga dagar per år. Den genomsnittliga årsnederbörden är omkring 1 000 mm i Beirut, men betydligt högre i bergen.

Libanon har tre olika klimatzoner – kustremsan, bergen och Bekaadalen. Kustremsan har huvudsakligen Medelhavsklimat med långa varma somrar och milda regniga vintrar. I bergen råder typiskt alpint klimat. På somrarna åker många upp till bergen för att finna svalka, vintertid åker man skidor. Bekaadalen har torra, heta somrar och kalla, torra vintrar med snö och frost.