Turkiet

Turkiet har under det senaste decenniet utvecklats till ett av de absolut främsta och bästa semesterresmålen vid Medelhavet, och då i synnerhet den turkiska Rivieran i söder, som badar i sol över 300 dagar per år. Den vackra medelhavskusten skiljs från den torra anatoliska högplatån av de mäktiga Taurusbergen, som bildar fond åt ett naturskönt kustlandskap dominerat av pinjeskogar, oliv- och citruslundar, palm- och avokado-odlingar. Såväl semestervänligheten som sol- och badmiljön på orterna i området är utmärkt.


Utbudet av bra boende för alla smakriktningar är stort, från enkla lägenheter till storslagna lyxhotell. Vidsträckta sandstränder, en generös och gästfri lokalbefolkning, utmärkt shopping-, restaurang-, bar- och nöjeslivsutbud och inte minst en ytterst plånboksvänlig prisnivå ger mycket semester för pengarna.
Den turkiska kokkonsten håller världsklass och i internationella jämförelser hamnar det turkiska köket oftast på prispallen som ett av världens tre främsta kök tillsammans med det franska och det kinesiska. Men den turkiska Rivieran är inte bara full av sol, bad och semesterglädje. Här möts två världsdelar, öst och väst, mångtusenårig historia och myllrande nutid. Koloniserat av grekerna och styrt av romarna är regionen full av välbevarade klassiska platser och över hela området har de många civilisationer som skapat Turkiet satt sin prägel. Aktivitets- och utfärdsutbudet är rikt och sevärdheterna många. Välkommen att njuta av ett av Europas populäraste semsterresemål.

Fakta om Turkiet

Areal: Ca 780.000 kvm, av vilket 97% ligger i Asien och 3% i Europa.

Befolkning: Ca 65,3 miljoner.

Huvudstad: Ankara.

Religion: 98% muslimer.

Språk: Turkiska, men på turistorterna talas det engelska, tyska osv.

Helgdagar: 23/4 Barnens dag, 19/5 Ungdomens dag, 30/8 Segerdagen, 29/10 Nationaldagen, 10/11 Atatürks minnesdag. 4/10-5/11 infaller Ramadan. Turkiet har också andra religiösa helgdagar som varje år byter datum.

Tidsskillnad: Svensk tid + 1 timme.

Visum/Pass: Visum är inte nödvändigt för svenska medborgare, men krävs för norska. För mer information, kontakta Turkiets konsulat. Tel: 08-667 29 60.

Valuta: Turkiska Lira. Bäst växlingskurs fås i Turkiet. Växla små belopp åt gången då kursförändringen är stor.

Kreditkort: Alla internationella kreditkort kan användas på större hotell, restauranger och butiker. Uttagsautomater finns på de större resmålen.

Vaccinationer: Inga obligatoriska. För mer information kontakta läkare eller vaccinationscentral.

Shopping: Turkiet är ett eldorado för shoppare. Bl a handvävda mattor, guld, skinn och märkeskopior är bra köp.

Telefon: GSM-nätet fungerar oftast bra. Dyrt att ringa från hotellen. Billigast är det att köpa telefonkort och ringa från automater.

Dricks: 5-10% är brukligt att ge på restauranger. Glöm ej heller hotellstäderskan och utflyktschauffören.

Elektricitet: 220 volt adapter behövs ej.

Stränder och bad: Härliga badstränder längs den turkiska Rivieran i söder. Flera kilometer långa sandstränder i såväl Side (Kumköy Beach) som Alanya (Kleopatra Beach). Sandstranden Moonlight Beach samt klapperstenstranden City Beach i Kemer.

Kommunikationer: Utmärkt och billigt lokaltrafikssystem med minibussar, s k Dolmus, som gör det enkelt att ta sig runt i närområdet på orterna. Taxi är förhållandevis billigt.