Resebolagen får kritik för avbetalningstjänst

medelhavsmall_liten_bokaflygresaNär hösten kommer med rusk och köld är det många som längtar till värmen. Inte så konstigt att bokningarna inför höst- och julloven kommer igång rejält redan när de första höstdagarna kommer. Detta även om plånboken säger ifrån…

Många resebolag vet att det kan vara svårt att betala hela resan på en gång och erbjuder därför olika avbetalningslösningar. Men billigt – det är det inte. I alla fall om man ser till räntesatserna som erbjuds. Det är flera jämförelsesidor inom lån och krediter som lyft upp att resebolagens avbetalningsplaner inte är så förmånliga som de vill förmedla. Även Privata Affärer har lyft upp detta i artiklar.

Vad handlar då kritiken om?

Framförallt att den ”räntefria avbetalningen” som erbjuds inte är så billig som man kan uppfatta. Det är som Privata Affärer skriver att ”I själva verket kan den effektiva räntan överstiga 10%…”

Ett exempel som lyfts upp flera gånger är resebolaget Ving där det går att köpa en resa på avbetalning. En avbetalning som är räntefri – man knappast avgiftsfri.

För om denna lösning ska användas får man acceptera att betala 295kr i uppläggningsavgift. Detta alltså oavsett summan som ska återbetalas. Sen får man också betala 29kr per avi.  Det går i det finstilta läsa hos Ving att den effektiva räntan är 7,25% när en resa på 15.000kr avbetalas.

Med andra ord kan den effektiva räntan bli betydligt högre än så vilket sker om det är en mindre summa som ska återbetalas.

Om exempelvis en resa kostar 5000kr och den återbetalas på 3 månader skulle den totala kostnaden bli 295+29+29+29=382kr. Räknar man ut den effektiva ränta på detta ligger den lång över 15%.

Till Vings försvar ska sägas att de knappast är ensamma. I den kritik som Privata Affärer framför finns även kritik mot Apollos ”räntefria” semesterkort och den avbetalning som kan ske med kortet. Även Fritidsresor har ett räntefritt lån där man enbart betalar en uppläggningsavgift på 245kr.

Det handlar om några tior eller några hundringar. Men det handlar lika mycket om lån som är långt från gratis. Även om de framställs som det.